Dialectele limbii române
În afară de limba romană standard (numită și dacoromână), mai există trei alte dialecte ale limbii române, și anume aromâna, meglenoromâna și istroromâna. Teoria predominantă este că aceste grupuri lingvistice s-au separat de zona principală în care se vorbea protoromâna, adică teritoriul României, în jurul secolului al nouălea. Vorbitorii de meglenoromână se găsesc în Macedonia și Grecia. Vorbitorii de istroromână sunt izolați în peninsula Istria, în Croația, iar vorbitorii de aromână sunt răspândiți pe teritoriile Greciei, Serbiei, Albaniei, Macedoniei și Bulgariei.

Existența unor alte dialecte ale limbii române, mai ales din cauză că sunt vorbite în afara României, mi s-a părut foarte interesantă. Am căutat materiale video pe această temă, pentru că am vrut, în principal, să văd cât de mult voi înțelege din aceste înregistrari și cât de mult se aseamănă cu dacoromâna. De asemeni, am vrut să observ țesătura dintre ele și limbile naționale din țările de proveniență ale vorbitorilor. Articolul de față nu se vrea o analiză lingvistică completă.

Din păcate, nu am reușit să găsesc materiale adecvate pentru a expune meglenoromâna. În schimb, am avut mai mult succes descoperind niște interviuri extrem de interesante cu vorbitori de istroromână și aromână. Pe unii vorbitori îi înțeleg mai bine, pe alții mai deloc. Totuși, chiar și cei pe care îi înțeleg binișor, fac câteodată un "code-switch" în limba lor națională, și atunci mi se "rupe firul" până revin la dialectul român.

Vorbitori de istroromânăVorbitori de aromână din Grecia


Vorbitori de aromână din Macedonia


Vorbitori de aromână din Albania


Din nefericire sunetul este un pic decalat.
If you use the materials on this page, or any other page on this web site, you do so at your own risk. They are provided "as is". No warranty is provided or implied. I neither guarantee that the materials will work, nor that they will not be harmful in any way.

Future Shop planning

Interesting laws from England, 1744

Zellers - shadows of the past

Razor blades for school children

Romanian language Dialectele limbii române

Lapte Gros - dangerous childhood game

Easy geometry

Shifting a manual transmission without using the clutch

Baking soda

Buckethead

CSC418H